جواد علمائی: برنامه پایش واحد تهران جنوب به دنبال معرفی ظرفیت های علمی و نیز ایجاد فضای تعاملی بین استادان و دانشجویان است.

انرژی و مواد؛ مأموریت توسعه‌گرای دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌ جنوب

به گزارش روابط عمومی واحد تهران جنوب، بعد از تشکیل کمیته برنامه‌های علمی واحدهای دانشگاهی و تهیه نظام موضوعات در سطح هر واحد دانشگاهی، ۹ برنامه علمی در سطح کشور کار خود را در واحدهای مختلف شروع کرده است. با توجه به برنامه های علمی مطرح شده، واحد تهران جنوب به‌عنوان قطب انرژی و مواد برگزیده شد و تحت برنامه پایش، نظام موضوعات حوزه انرژی و مواد را در کمیته برنامه علمی واحدهای استان تهران ارائه کرده است. بر این اساس و با توجه به راه اندازی سرای انرژی و مواد در واحد تهران جنوب گفتگویی را با جواد علمائی رئیس واحد، اکبر یاورطلب مشاور رئیس واحد و رامین خواجوی معاون پژوهش و فناوری واحد تهران جنوب انجام داده ایم که مشروح آن را در ذیل می خوانید:

‌‌‌‌‌‌‌

دکتر جواد علمائی در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی واحد اظهار کرد: انرژی به‌عنوان محرک و گرداننده دنیای امروز و تأمین آن از حساس‌ترین نکات مقوله مذکور است. در کشور ما بیشترین قسمت انرژی مورد نیاز از منابع تجدیدناپذیر تهیه می شود و نیاز به برنامه‌ریزی بلند مدت و مدیریت تأمین و مصرف انرژی به شدت احساس می شود.

وی افزود: لزوم تبیین سازوکارهای اجرایی و زمینه‌سازی آشنایی هرچه بهتر دانشجویان و محققان در سطح دانشگاه آزاد اسلامی از بایدهای عملکردی برنامه پایش به‌شمار می‌رود که ما در این واحد دانشگاهی به حمد ا... توانسته‌ایم قدم‌های خوبی را در این زمینه برداریم.

علمائی اظهار داشت: پرداختن به چالش توسعه پایدار، مستلزم به‌کارگیری الگوی نوینی است که نخبگان دانشگاهی را در کانون فرآیند توسعه قرار دهد و به تبع آن نیازهای زندگی روزمره مردم باید بر اساس توسعه مبتنی بر ملاحظات بومی برآورده شود.

رئیس واحد تهران جنوب با اشاره به اهمیت استفاده از منابع محدود و پایان پذیر و اصلاح الگوی مصرف در کشور بیان داشت: با توجه به مفهوم توسعه پایدار به عنوان فرآیندی که نیازهای مختلف نسل حاضر را برآورده می‌کند، بدون آنکه در تأمین نیازهای نسل آینده خللی وارد آید، استفاده از منابع محدود و پایان‌پذیر از حساسیت خاصی برخوردار است.

رئیس واحد تهران جنوب افزود: روند روبه‌رشد انرژی در کشور، طی سالیان اخیر و لزوم اصلاح الگوی مصرف انرژی، مشکلات حوزه انرژی را تا دایره مصرف کنندگان گسترانده است. که واحد تهران جنوب برای نخستین بار در کشور سعی نموده در نظام موضوعات انرژی و مواد، ارتباط بین رشته‌های گوناگون، به‌خصوص رشته‌های علوم انسانی درکنار رشته‌های فنی مهندسی با این مباحث برقرار کند تا به تحول در کل چالش‌ها بیانجامد.

علمائی با اشاره به اهداف اصلی نظام موضوعات واحد تهران جنوب اظهار داشت: اصلی‌ترین چالش‌های نظام موضوعات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب «تلفات انرژی و وجود مشکلات اساسی در اکتشاف، استحصال و تبدیل مواد به ویژه معدنی از دیدگاه‌های فنی و اقتصادی است.

وی افزود: برای حوزه انرژی، موضوعات در پنج منظومه شامل، انرژی‌های تجدید‌پذیر، برق، انرژی‌های حاصل از نفت و گاز، انرژی هسته‌‌ای و سوخت‌های جامد و در حوزه مواد موضوعات در سه منظومه شامل، معدن و صنایع معدنی، شیمی نانو و پلیمر و مواد حاصل از نفت و گاز دسته‌بندی شده است.

علمائی در خصوص چرایی انتخاب واحد تهران جنوب جهت تحقق برنامه انرژی و مواد گفت: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب به عنوان یکی از مطرح‌ترین مراکز عالی فنی مهندسی تهران، با بهره‌گیری از استادان برجسته کشوری دارای یک مجله علمی پژوهشی در حوزه انرژی و محیط‌زیست با نمایه ISI در پایگاه علمی SPRINGER است که این موضوع نشان‌دهنده ظرفیت‌های علمی بالفعل واحد تهران‌جنوب را نشان می‌دهد.

در ادامه این گفتگو به سراغ مهندس اکبر یاورطلب رفتیم تا مختصری از برنامه ها و فعالیت های اجرا شده در رابطه با برنامه پایش و ماموریت واحد تهران جنوب را برای ما بازگو نماید.

یاورطلب در این گفتگو با اشاره نخستین جشنواره انرژی و مواد واحد تهران جنوب گفت: برگزاری اولین جشنواره مواد و انرژی توسط دانشگاه آزاد تهران جنوب نشان از اهتمام جدی این واحد دانشگاهی از اجرای هرچه بهتر برنامه پایش است اما اثربخشی این همایش زمانی به‌واقع خواهد پیوست که طرح‌ها و اثرهای برگزیده وارد دستور کار دفتر ارتباط با صنعت شده و در ذیل برنامه پایش قرار بگیرد.

وی افزود: با اندکی بررسی در موضوعات ارائه شده واحد تهران جنوب لزوم پرداخت بیشتر به موضوعات ممیزی و مدیریت انرژی در ویرایش آتی نظام موضوعات به چشم می‌خورد، چراکه گام اول در بهینه‌سازی انرژی در صنایع و ساختمان، پرداخت به ممیزی و مدیریت انرژی است.

رامین خواجوی معاون پژوهش و فناوری واحد تهران جنوب نیز در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی واحد با اشاره به نحوه تدوین نظام موضوعات واحد تهران‌جنوب گفت: اساس نظام موضوعات حوزه انرژی بر پایه پنج شاخه و نظام موضوعات حوزه مواد بر پایه سه شاخه بوده است که حوزه انرژی تعداد ۱۲ نسخه و حوزه مواد ۱۱ نسخه مورد بازبینی و تصحیح قرار گرفته شده است.

خواجوی افزود: تعداد موضوعات ارائه شده در محور انرژی در ۷ رشته شامل ۳۴۸ مورد و در محور مواد در ۱۴ رشته ۳۶۱ مورد بوده است.

با توجه به ظرفیت‌های بالفعل و اقدامات انجام شده در واحد تهران‌جنوب به‌نظر می‌رسد با فعال کردن دفتر ارتباط با صنعت این دانشگاه و برگزاری رویدادهای کسب و کار در ذیل برنامه پایش می‌توان آینده درخشانی در مرجعیت علمی و حرفه ای این دانشگاه متصور شد.