در واحد تهران جنوب برگزار شد: همایش "نقش سازمان اینترپل در ناامن سازی جهانی برای مجرمین "

۲۸ آذر ۱۳۹۶ | ۱۴:۴۷ کد خبر : ۱۲۴۵۴ دانشکده ها رویدادهای واحد

نشست علمی و پژوهشی با عنوان "نقش سازمان اینترپل در ناامن سازی جهانی برای مجرمین "با حضور سرهنگ حاجیان "جانشین پلیس اینترپل ایران"، حسین شریفی طراز کوهی "دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات "، قادر زارع "ریاست دفتر تحقیقات کاربردی پلیس بین الملل " و جمعی از مسئولان، استادان و دانشجویان در سالن اجتماعات دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شد.

در ابتدای این مراسم سرهنگ حاجیان تصویری ازسازمان اینترپل، ماموریت های ظاهری اینترپل، جایگاه اینترپل درناامن سازی جهانی، جایگاه حقوقی اینترپل و ابزارهایی که در برابر مبارزه با جرم در سطح بین الملل این سازمان به کار می گیرد گفت: "در حدود ۱۰۰ سال پیش جواهراتی از قصر پادشاه کشور موناکو دزدیده شد و افراد سارق به خارج از مرزها گریختند، این موضوع در ذهن پادشاه جرقه ای ایجاد کرد به طوری که در سال ۱۹۲۳ بعد از جنگ جهانی دوم رسماً اینترپل تحت عنوان کمیسیون پلیس جنایی تشکیل شد. کشور ما نیز از موسسین این سازمان می باشد. ایران در حدود ۹۱ سال می باشد که عضو سازمان اینترپل لست. سازمان اینترپل یک سازمان بین المللی است که ۱۹۲ عضو دارد و وظیفه ی این سازمان جنایی - بین المللی و نهاد کیفری - بین المللی مبارزه با جرایم، صدور تعقیب مجرم در حوزه ی بین الملل است. سازمان اینترپل دارای ارکانی هست و ماهیت تابعین حقوق بین الملل کشور را احراز کرده است.

سازمان سالانه تشکیل جلسه می دهد و دارای دبیرخانه، دفاتر ملی مرکزی و کمیسیون می باشد که وظیفه ی حل و فصل اختلافات را برای اشخاص و دولت ها به عهده دارد. دو رکن این سازمان عبارتند از: دبیرخانه کل، مرکز فرماندهی و کنترل که بانکهای اطلاعاتی در دبیرخانه کل قرار دارد و ابزارهای سازمان در کمیته اجرایی باعث می شود که فردی را از لحاظ حقوقی و اتهام ماهیت تحت تعقیب قرار دهند. "

سرهنگ حاجیان گفت: "دفتر پلیس بین الملل تحت حاکمیت قوانین داخلی به عنوان نهاد کیفری فعالیت می کند و این سازمان ابزارهایی دارد که در اختیار پلیس کشور های دیگر قرار داده است. ابزارهای اینترپل ۲۴ ساعته در هفت روز هفته و به صورت آنلاین می باشند. قدرت اجرایی پلیس بسیار گسترده است و یکی از ابزارهای سازمان به نام NOTICE هایی است که به عنوان هشدار عمل می کنند ، NOTICE حکم بازداشت بین الملل و برگه ی جلب بین امللی است که برای مجرمین صادر می شود و حداقل مجازات آنها ۲ سال به بالا حبس می باشد. ۱۴۷ کشور برگه های NOTICE ها را قبول کرده اند. NOTICE ها و یا به عبارتی اعلان ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از : اعلان آبی، اعلان سبز، اعلان زرد، اعلان قرمز و اعلان مشکی.

اعلان قرمز در بین NOTICE ها بدین معنی هست که حتماً انجام پیگیری موضوع از مرجع صلاحیت دار قضایی صادر شود وقتی شرایط خاص را داشت و یا فراهم گردید، به مقر اینترپل در لیون فرانسه ارسال می شود و اجازه ی صدور داده شده و به عنوان یک برگه ی بازداشت موقت عمل می کند.

وی گفت: " اساسنامه سازمان ۵۴ ماده ای است ودر ماده ی ۲ و ۳ آن به صراحت قید شده است که سازمان اجازه ورود به مسایلی که شایسته ی سیاسی، مذهبی، نژادی، نظامی و قومی هستند را ندارند. و فقط می توان در موضوعات کیفری از پلیس بین املل استفاده نمود."

حاجیان گفت: "ابزارهای دیگری نیز وجود دارد که تعداد انها کم نمی باشد و از طریق آنها می توان مجرمین را مورد شناخت و بررسی قرار دادو بیش از ۷۰ درصد افراد مجرم را توانسته ایم براساس همین دیتا بیس ها شناسایی کنیم.

نوع دیگری دیتابیس وجود دارد به نام SLTD مربوط به گذرنامه های مفقودی می باشد که در اختیار شبکه های مجرم قرار دارد. ."

او گفت: "موضوع استرداد موضوع مهمی هست که در سطح بین الملل مطرح هست و می توان از آن نیز استفاده نمود.

استرداد بر اساس سه پایه صورت می گیرد :۱- قراردادهای دوجانبه و تفاهنامه ها ،۲- کنوانسیون های بین المللی و ۳- عمل متقابل."

سپس دکتر شریفی طراز کوهی گفت: " هنجارهای حقوق بشر از دو جنبه حائز اهمیت هست و بایستی مورد بررسی قرار گیرد، یکی جنبه ی سلبی و دیگری جنبه ی ایجابی.

اینترپل در چهارچوب قواعد و هنجارهای موضوعه فعالیت می کند و به عنوان یک نهاد ملی است.

طرازکوهی گفت: "امنیت انسانی یکی از دکترین های مهم می باشد که مرود تاکید قرار می گیرد.دکترین امنیت بین المللی بیش از سایر دکترین های دیگر به امنیت خاطر آدم ها از رهگذر هنجار حقوق بشر اهمیت می دهد."

او گفت: " امنیت عبارت است از امنیت فردی که جنبه سلبی دارد و امنیت سلامت و برخی دیگر نیز به امنیت زیست محیطی بر می گردد. غایت حقوق بشر فراهم کردن امنیت است ولیکن در بعضی موارد به خطا رفته است. "

وی گفت: "ماده ۲ اساسنامه سازمان بین المللی پلیس جنائی اینترپل (تأ سیس و توسعه کلیه مؤسسات مناسب جهت کمک مؤثر به پیشگیری و ریشه کنی جرائم قانونی عادی) باید به روز رسانی شود و سابقه دارها و سابقه دارترها باید در سازمان اینترپل تفاوت داشته باشند در حالی که این گونه نمی باشد.

طرازکوهی گفت: "دولت ها از فرمولاسیون انگیزه ی حقوقی به نفع خود استفاده می کنند که در بعضی موضوعات باید سازمان اینترپل دخالت کند و به همین علت عدم دخالت باعث ایجاد مشکل می شود.

در ادامه دکتر زارع رئیس دفتر تحقیقات کاربردی پلیس بین الملل توضیحاتی در خصوص فعالیت های این دفتر گفت: توسعه نیازهای پژوهشی و اهتمام به رویکرد علمی بخشهای اجرائی زمینه گسترش فعالیتهای پژوهشی کاربردی در بخشهای اجرائی و ستادهای تخصصی را فراهم نمود. در این راستا مجموعه تحقیقات و مطالعات از سال ۱۳۸۵ به ایجاد دفاتر تحقیقات کاربردی تخصصی یا جغرافیائی در کلیه یگانهای ناجا همت گماشت بطوریکه در سال ۱۳۸۷ شاهد وجود پنج حوزه مشخص پژوهشی با بیش از ۶۰ رده ستادی و اجرائی تحقیقاتی و مطالعاتی در نیروی انتظامی می باشیم. ساختار و منظومه تحقیقات در ناجا بگونه‌ای تعریف و اجرا گردیده است تا هر بخش چون اجزا یک منظومه، نقشی مکمل و متحدی را ایفا نماید بگونه ای که در فرایند فعالیتهای پژوهشی ضمن پرهیز و پیشگیری از فعالیتهای تکراری و غیر ضرور، زمینه تعامل و هم افزایی نیز فراهم گردد. "