کتاب محرک توسعه شهری؛ الزامات و رویکردها

۲۳ آبان ۱۳۹۶ | ۱۵:۰۶ کد خبر : ۱۲۳۶۵ دانشکده ها اطلاعیه ها

اثر ارزشمند مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب مقام اول بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی را از آن خود کرد.

به گزارش روابط عمومی واحد تهران جنوب، امین ابراهیمی دهکردی دانشجوی دوره دکتری و مدرس گروه هنر و معماری واحد تهران جنوب در بیست و چهارمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی عنوان کتاب برتر در گروه هنر و معماری را کسب کرد.

دهکردی گفت: با افزایش روزافزون عرصه‌های ناکارآمد و فرسوده شهری، همچنین افت منزلت اجتماعی، اقتصادی و نابسامانی‌های کارکردی و کالبدی عرصه‌های تاریخی که به افت شدید کیفیت محیط شهری می‌انجامد، ضرورت توجه به این مناطق را بیش‌ازپیش نموده است. در طی سال‌های اخیر و به‌ویژه از اواخر دهه نود میلادی، سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان شهری به دنبال ارائه راهبردها و راهکارهای نوین در مواجهه با مسائل و مشکلات عرصه‌های نابسامان شهری‌اند.

وی گفت: در دوره‌های مختلف، سیاست‌ها و رویکردهای متعددی برای ارتقاء کیفی و ساماندهی این عرصه‌های شهری اجراشده است. اما وسعت زیاد این مناطق در کنار ناکارآمدی برخی اقدامات به‌ویژه پروژه‌های کلان‌مقیاس، به دلیل نیاز به سرمایه‌های کلان، طولانی بودن فرایند اجرا و تأثیرگذاری بر محیط و بافت پیرامونی در طول دوره اجرای طرح، رویکرد قالب توسعه مجدد و درنتیجه برون‌رانی بومیان در اثر اجرای چنین طرح‌های نوسازی کلان‌مقیاس، برنامه‌ریزان را به ارزیابی و تحلیل اقدامات گذشته و تغییر در رویکرد مداخله در این بافت‌ها واداشته است.

امین دهکردی ادامه داد: سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان در راستای بهبود کیفیت این بافت‌ها و بهسازی عرصه‌های نابسامان شهری، به‌سوی رویکردی نوین رفته‌اند. از مهم‌ترین اهداف این رویکرد، تأکید بر پرهیز از مداخله مستقیم دولت، توسعه درونی بافت و تشویق حضور حداکثر مردم و مشارکت بخش خصوصی می‌باشد، ارزیابی تجارب گذشته و تحلیل سیاست‌های پیشین نشان می‌دهد که تحقق این اهداف درگرو فراهم کردن بسترهای لازم برای تسهیل روند این فرایند می‌باشد.

برنامه‌ریزی و اجرای پروژه‌های محرک توسعه یکی از راهبردهای به کار گرفته‌شده جهت فراهم کردن بسترهای لازم برای حضور ساکنان و مالکان است. به استناد تجارب و نتایج حاصل از اقدامات گذشته، پروژه‌های محرک توسعه را می‌توان در چهار گروه دسته‌بندی کرد:

• ارتقا زیرساخت‌ها، شبکه معابر و تجهیز و گسترش فضاهای عمومی؛
  • توسعه و تأمین خدمات شهری- محله‌ای؛
  • باز زنده سازی مجموعه‌ها؛
  • الگوسازی.

راهبردهای فوق علاوه بر ایجاد سرزندگی در قلمرو عمومی بافت، مشوق و محرک مناسبی برای حضور مردم در این فرایند هستند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که اجرای پروژه‌های شهری باهدف تقویت و تجهیز زیرساخت شهری، ارتقا قلمرو عمومی و توسعه خدمات در مقیاس محله‌ای، در کنار باز زنده سازی مجموعه‌ها و مقیاس‌های شهری به‌عنوان یک موتور محرک توسعه انگیزه‌های لازم برای ساکنان را فراهم خواهد نمود کرده و ضمن ایجاد سرزندگی کارکردی و احیای بافت‌های فرسوده موجبات تقویت ساختارهای اقتصادی و اجتماعی محله نیز خواهد شد.

گفتنی است به منظور بهره گیری هرچه بیشتر جامعه از اندیشه‌ها، آموخته‌ها و آثار دانشجویی و نیز تجلیل و ارج نهادن به کوشش‌های علمی دانشجویانِ نویسنده و مترجم، بیست و چهارمین جشنواره کتاب سال دانشجویی و سومین دوره کتاب سال دانشجویان فارسی نویس از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در کلیه رشته‌های دانشگاهی در آبان ماه سال جاری برگزار شد.

جشنواره کتاب سال دانشجویی در سه بخش اصلی، ویژه و جنبی برگزار شد. بخش اصلی این جشنواره شامل شش گروه علوم انسانی (شامل شاخه‌های دین و فلسفه، زبان و ادبیات، روان شناسی، حقوق و علوم سیاسی، تاریخ، مدیریت و اقتصاد، علوم اجتماعی، تربیت بدنی و….)، گروه علوم پایه (شامل شاخه‌های فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی، زمین‌شناسی، ریاضی و…)، گروه فنی و مهندسی (شامل شاخه‌های کامپیوتر، الکترونیک، عمران، مکانیک، صنایع و…)، گروه کشاورزی و منابع طبیعی (شامل شاخه‌های منابع طبیعی، زراعت، صنایع چوب، باغبانی و دامپروری و….)، گروه علوم پزشکی و دامپزشکی (شامل شاخه‌های پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی، پرستاری، مامایی و…) و گروه هنر و معماری (شامل شاخه‌های معماری، نقاشی، موسیقی، عکاسی و….) بود.

بخش ویژه نیز شامل موضوعات، اقتصاد مقاومتی تولید اشتغال (شعارسال ۹۶)، فضای مجازی، گردشگری، تجاری سازی دانش و فناوری‌های نوین، فرهنگ عمومی و آسیب‌های اجتماعی و مطالعات میان رشته‌ای قرآن کریم بود.